Réz nyelvkaparó

Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
reznyelvkaparo
Részletek

A tisztaság (saucha), amely a Patandzsali jógarendszerének részét képező előírások (nijama) egyik fontos alapelve, tehát a jógikus életmód kulcsfontosságú eleme, nemcsak testi, de szellemi és lelki síkon is hozzájárul belső harmóniánk megteremtéséhez és fenntartásához.

A tisztálkodás az emésztés során keletkező anyagcseretermékek (mala) és a kiválasztó szervrendszer irányításával zajló méregtelenítés során létrejövő méreganyagoknak (ama) a test különböző nyílásaiból történő eltávolítását (is) jelenti. A szájüregbe kerülő méreganyagoktól és a nyelv bolyhai és ízlelőbimbói közötti mélyedésekben megülő baktériumoktól a különböző szájápolási módszerek segítségével szabadulhatunk meg. Mivel a toxikus anyagok kiválasztása az éjszaka folyamán – alvás közben – is intenzíven zajlik, a reggeli tisztálkodás különösen fontos szerephez kell, hogy jusson egy jógi életében.

 


Mikor végezzük a nyelvtisztítást?

Naponta kétszer, de legalább reggel célszerű elvégezni a nyelvtisztítást. Érdemes rögtön - felkelés után – ezzel kezdeni a napot, hogy minél kevesebb méreganyagot nyeljünk le. Ezenkívül az sem hátrány, ha még üres gyomorral állunk neki a műveletnek.


A nyelvkaparó használata

1. lépés: Mielőtt használod, tisztítsd le az eszközt friss vagy szűrt vízzel.
Adhatsz hozzá illóolajat (pl. borsmentát vagy édesköményt) is. Ez utóbbi lehetőség opcionális.

2. lépés: Tátsd ki a szád és nyújtsd ki a nyelved. Fogd meg határozottan a nyelvkaparó két szárát a jobb és a bal kezed hüvelyk és mutató ujjával.

3. lépés: Helyezd a nyelvkaparó U-alakú közepét a nyelv tövére (hátsó részére) és finoman nyomva – könnyű, de határozott mozdulattal – folyamatosan húzd előrefelé a fehér lepedéket a nyelvedről. Végül köpd ki azt és öblítsd le az eszközt.

4. lépés: Ismételd meg a mozdulatsort 6-7-szer (maximum még egyszer ennyiszer), amíg a nyelved felszíne teljesen sima, tiszta nem lesz.

5. lépés: A végén mosd le a nyelvkaparót.

Figyelmeztetés: használj finom, de határozott mozdulatokat! Ha túl erősen nyomod le az eszközt a nyelveden, vagy túl sokszor ismétled a mozdulatot, sérülést okozhatsz.

Tartsd tisztán a nyelvkaparót! Tipp: az első használat előtt forró vízben kifőzve fertőtlenítsd, és tartsd tiszta, higiénikus helyen az eszközt. A tisztításhoz használhatsz citromlevet és illóolajat is.