Blog - jóboszorkányok márpedig léteznek

Milyen füzérrel meditáljak?

Ani
Ani
2020.07.22 19:35

Milyen füzérrel meditáljak?

Van-e jelentősége annak, hogy milyen japa (ejtsd:dzsapa) füzérrel meditálok? Hogyan válasszak mantrát? Jól csinálom? és egyéb kérdéseket igyekszem megválaszolni. 

JAPA MEDITÁCIÓ MIVEL, HOGYAN?

 

Hacsak nem kapod valakitől a mantrát és az eszközt a kezedbe, akkor bizony felmerülhet a kérdés, hogy mégis milyen alapanyagból készült japa füzért használjunk, mi fog támogatni minket a meditáció rögös de csodákkal teli útján, és egyéb technikai kérdések. Lássuk csak.

Ha ezt a blogbejegyzést olvasod, már valószínűleg van némi tapasztalatod vagy kíváncsiságod a témában, ami az én hitem szerint nem jelent kevesebbet, minthogy ha nem is ebben az életedben, de valamikor valamelyik dimenzióban már találkoztál ezzel a témával. Szóval gratulálok, üdv a klubban :)

A meditáció létjogosultságát akár lelki útat követsz akár egy biznisz király vagy nem igazán lehet vitatni. Testi, lelki, mentális és spirituális síkon is tulajdonképpen csak pozitív hatásai vannak, ezt már ezer féle tanulmány és ősi irat is igazolni próbálja, de persze a legmegfogóbb a tapasztalati út.

Na eljutottunk hogy leüljünk meditálni, mindig ülve csináljuk (nem fekve) széken vagy meditációs párnán, és ha lehet minden nap, ugyanott ugyanakkor. Kb ezek a keretek amik segíteni fognak minket, de nem kell aggódni, nem jön a medi-rendőrség, ha éppen 10 perccel megcsúsztunk. Ezek az ajánlások csupán a meditáció sikerességét segítik. 

És mégis miből legyen a füzér amivel gyakoroljuk ezt a nem mindennapi, de mindennap ajánlott tevékenységet? Az ajánlás itt már eltér kultúránként de most az indiai hagyományokat veszem alapul, hiszen és ezeket ismerem, ebben van tapasztalatom. Alapvetően vagy valamilyen fa vagy termés az elsődleges amit ajánlanak, és amivel gyakorolni látod a nagy jógikat. A legelterjedtebb a szantál a rudraksha vagy a tulsi mala, mégpedig azért mert ezeknek az anyaga van ránk legkevésbé hatással. A hőmérsékletük, a felületük, szimbolikájuk mind mind segít minket a meditáció útján. Ettől függetlenül lehet ásványból készült mālāval is meditálni a meditáció útján nem ez fog minket eltéríteni a meditatív állapottól. Annyit érdemes a választásnál szem előtt tartani, hogy lehetőleg egyféle kőből, ásványból, fából készült darabot válasszunk, hiszen a bogyók számlálásakor elviheti a figyelmünket a különböző textúra, hőmérséklet... és a célunk minden esetben az elme egy pontra fókuszálása ami japa meditáció esetén a mantra.