Blog - jóboszorkányok márpedig léteznek

Mālā azaz füzér - Mi is ez?

Ani
Ani
2020.05.30 19:22
Mālā azaz füzér - Mi is ez?

Ez a bejegyzés a málá füzérek eredetét és szerepét mutatja be nekünk. Az indiai hagyományból érkező füzérekről szól, hiszen az általam készített málákat is ez a tradícó ihlette, illetve én is ezt gyakorlom minden nap. 

 

 

MĀLĀ - azaz füzér, mi is ez?

Mālā, magyarul füzér. Meditációs eszköz, mantrák számolására használjuk a japa-meditáció során, vagy kiegészítőként a nyakunkba esetleg a csukló köré tekerve. Találtam egy nagyon jó összefoglaló leírást az eredetéről, és a hozzá kapcsolódó információkról:

"Az imafüzér, vagy másképp dzsapa-málá vagy egyszerűen csak málá (szanszkrit: माला; mālā) a legrégebbi hindu hagyományokból ered. A tradicionális hindu „jappa mala” rudraksha vagy tulsi fából készül. A hindu hagyományból és gyakorlatból vették át később a buddhisták. Mindkét vallás gyakorlóinál hagyományosan használt eszköz a lelki gyakorlatok során, mely a mantrák számlálására szolgál a meditáció közben.

Jellemzően 108 szemes, de a hinduknál elfogadott még a 9, 18, 27, 54 és 72 szemes málá is. A málá szemeinek száma, minden kombinációban nagyon mély filozófiai, vallási tartalmat hordoz. A hinduk szerint a szívből 108 véna ágazik ki, mely átfonja a testet, így a 108-szor elmondott mantra képes az egész testet megtisztítani. A hindu ayurveda szerint az emberi testben 108 marma pont található, mint ahogyan 108 féle földi vágya van a halandóknak. A szanszkrit ábécé jelenleg 54 betűből áll. A Nap átmérője 108-szorosa a Földének. A távolság a Nap és a Föld között 108-szorosa a Nap átmérőjének. A Föld és Hold közötti átlagos távolság 108 szorosa a Hold átmérőjének. Az egészséges emberi szív általában 72 szer dobban egy perc alatt.

A hinduk használaton kívül jellemzően a nyakukba akasztva viselik. A hinduk szerint ha valaki a nyakában viselt málában bárhol megfürdik, az olyan erejű tisztító hatással bír, mintha egyenesen a Gangesz vizében vagy más szent folyóban fürdött volna meg. A hinduk a hüvelyk és középső ujjuk között pergetik, a buddhisták a mutató és hüvelykujj között. A hinduk készítenek málát különféle nemes kövekből is. Elsősorban hegyikristály, vörös és fehér korall, achát, kagyló és igazgyöngy alapanyagokból."

(forrás: wikipedia)

Ez a laírás gyönyörűen összefoglalja milyen nagy jelentősége van a különböző védikus gyakorlatokban ennek a meditációs eszköznek. A különböző kövekből, ásványokból, féldrágakövekből készült füzérek pedig azon túl, hogy a meditációban segítségünkre lehetnek, bőrünkkel érintkezve az ásványok pizitív hatását is kifejtik.

Az ember a málájához kötődik (egészen a megszabadulásig :) ) fontos utitársunk lehet lelki utunkon. Tapasztalatból mondom, hogy az a málá amibe többezer mantrát beletettél, sokkal értékesebb lesz számodra mint gondolnád. 

Om Tat Sat 

Ani